24 lutego 2013

Ciasto kruche a'la pleśniak

Ciasta lubimy dlatego, że są słodkie.
To jest wyjątkowo pyszne i kruche.
Proponuję aby je upiec i rozkoszować się jego smakiem.


Składniki:
* 3 szklanki mąki
* kostka margaryny
* czerwony kisiel bez cukru
* 4 jajka
* 3 łyżki cukru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 słoik dżemu gruszkowego 
   z sokiem z pigwy
* szklanka cukru do piany
* kakao

Zagniatamy mąkę z margaryną, żółtkami, 3 łyżkami cukru i proszkiem.
Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy  około 4 łyżek kakao.
Jasnym ciastem wylepiamy natłuszczoną blachę, trochę  zostawiamy
do pokruszenia na wierzch. Wykładamy dżem. Na dżemie układamy
3/4 ciemnego ciasta oraz pianę z białek wymieszaną ze szklanką
cukru i kisielem. Po  wierzchu kruszymy resztę jasnego i ciemnego ciasta. 
Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180° C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz