3 marca 2013

Domowa szarlotka na kruchym cieście


                                          Przygotowanie tego ciasta to prawdziwa przyjemność.
                                          Doskonałe do filiżanki herbaty lub kawy.


Składniki:
* 3 szklanki mąki krupczatki
  ( lub pół na pół krupczatka i tortowa)
* 1/2 kostki masła lub margaryny
* 1/2 kostki smalcu
* 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3/4 szklanki cukru pudru
* 5 żółtek
* szczypta soli
* 1-2 kg jabłek
* 1-2 łyżeczki cynamonu

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło lub margarynę oraz smalec,
proszek do pieczenia,cukier puder, żółtka,szczyptę soli i wyrabiamy ciasto.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na grubych oczkach.
W przypadku pojawienia się dużej ilości soku, jabłka odciskamy.
Dodajemy 1/2 szklanki cukru, cynamon i 4 łyżki bułki tartej.
Formę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą i wyklejamy połową ciasta.
Nakładamy jabłka i na wierzch ścieramy na tarce resztę ciasta.
Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180° C.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz