17 lutego 2013

Kurczak w cieście kokosowym

Kurczak w cieście kokosowym podany z papryką i pieczarkami,
to wyborne danie na obiad, jak i kolację,
 na dodatek źródło wit. C i fosforu.


Składniki :
* 30 dag piersi kurczaka
* 25 dag pieczarek
* strąk czerwonej papryki
* 3 łyżki sosu sojowego
* 3 łyżki mąki ziemniaczanej
* 3 łyżki mąki
* 1 jajko
* 3 łyżki wiórków kokosowych
* 1 litr oleju
* szczypta soli

Mięso opłukujemy, kroimy na kawałki,zalewamy sosem sojowym
i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.
Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, podsmażamy na łyżce oleju.
Paprykę myjemy,usuwamy nasionka i kroimy w grubą kostkę.
Oba rodzaje mąki mieszamy,dodajemy jajko i sól oraz taką ilość wody,
aby uzyskać ciasto o konsystencji dość gęstego ciasta naleśnikowego.
Do ciasta dodajemy wiórki kokosowe,mieszamy i łączymy z osączonym
z nadmiaru sosu mięsem.
Olej wlewamy do garnka,mocno podgrzewamy.Smażymy mięso w głębokim
oleju z obu stron na złoty kolor.Podajemy z papryką i pieczarkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz