17 lutego 2013

Filety z dorsza z bazylią

Jest to łatwe w przyrządzaniu danie, a sos z bazylii
nada filetom z dorsza niepowtarzalną nutę smakową.

Składniki:

* 60 dag filetów z dorsza
* 6 marchewek
* 1 pęczek bazylii
* 1 łyżka skórki z cytryny
* 2 łyżki soku z cytryny
* 4 łyżki oliwy
* sól, pieprz 

Marchew obieramy, ucieramy na grubej tarce. Blanszujemy 2 minuty w osolonej wodzie, osączamy. Do żaroodpornej formy wkładamy marchewką,skrapiamy 1 łyżką oliwy.
Filety prószymy solą i pieprzem, układamy na marchewce, skrapiamy pozostałą oliwą.
Teraz wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut w temperaturze 2000 C.
Bazylię płuczemy, osuszamy, kroimy. Następnie mieszamy ze skórką i sokiem z cytryny.
Gotowe,polewamy rybę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz