17 lutego 2013

Pierś kurczaka z nutką kokosowo-serową

To danie zadowoli wytwornych gości.
Można je podawać z ziemniakami purĕe oraz surówką.
 Składniki:
* 60 dag piersi kurczaka
* 2 1/2 łyżki masła
* 10 dag startego sera żółtego
* 1 1/2 posiekanej natki pietruszki
* 1 jajko
* 2 łyżki mąki
* 1 łyżeczka musztardy
* 3 łyżki bułki tartej
* 1 szklanka oleju
* 1 łyżeczka wiórków kokosowych
* 1 łyżeczka przyprawy curry
* szczypta gałki muszkatołowej
* sól, pieprz

Miękkie masło ucieramy z musztardą, serem, wiórkami kokosowymi,gałką muszkatołową
oraz curry, mieszamy z natką i formujemy wałeczek grubości  około 2 cm.
Owijamy w folię i wkładamy do lodówki.
Mięso płuczemy, osuszamy, dzielimy na 4 filety, lekko rozbijamy i przyprawiamy
solą oraz pieprzem. W płaty mięsa zawijamy kawałki przyprawionego masła
(resztę zostawiamy). Mięso obtaczamy w mące, rozmąconym jajku u bułce tartej.
Smażymy na głębokim oleju na ciemnozłoty kolor.
Na gorących kawałkach piersi kładziemy po kawałku pozostawionego masła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz