17 lutego 2013

Ryba po grecku

Filety z mintaja obłożone jarzynami i posypane natką pietruszki
to idealne danie, które powinno często gościć na naszym stole.
Tak przyrządzona ryba równie smaczna jest na ciepło, jak i na zimno.
Zawiera białko,witaminę A i D.






Składniki:
* 4 filety z mintaja (polecam też dorsza i solę)
* 6 marchewek
* 1 mały seler
* 3 cebule
* 2 pietruszki
* 1 pęczek natki pietruszki
* 2 jajka
* 3 łyżki koncentratu pomidorowego
* 2 łyżki mąki 
* 3 łyżki bułki tartej
* 6 łyżek oleju
* sól, pieprz

Marchewki, pietruszki i seler obieramy, płuczemy, kroimy w słupki.
Cebulę obieramy, kroimy w pół plasterki. Na patelni lub w rondlu
rozgrzewamy 3 łyżki oleju, wrzucamy cebulę, podsmażamy,dodajemy
warzywa, przykrywamy. Podlewamy 3 łyżkami wody i dusimy około
20 minut, od czasu do czasu mieszamy.
Rybę myjemy, osuszamy, prószymy solą, pieprzem, i mąką.
Jajka rozmącamy w miseczce. Do drugiej wsypujemy bułkę tartą.
Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Filety obtaczamy najpierw w jajku,
potem w bułce.
Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podlewamy łyżką wody, przykrywamy,
odstawiamy na mały ogień na 10 minut, aby doszły.
Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Łyżkę natki odkładamy
do dekoracji. Pozostałą natkę i koncentrat pomidorowy dodajemy do jarzyn.
Mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem.
Rybę wykładamy na półmisek, na wierzchu układamy usmażone jarzynki
i posypujemy posikaną natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz