17 lutego 2013

Domowy kotlet mielony z surówką

Najbardziej wyszukane frykasy nie smakują tak, jak to proste danie, które sporządza się wyjątkowo szybko. Kotlet mielony podany z surówką według
poniższego przepisu zachwyca wspaniałą kompozycją.

Składniki:
* 1 kg mięsa wieprzowego
   ( łopatka lub od szynki) 
* 1 bułka poznańska 
* 1 jajko
* 1 duża cebula
* 4 łyżki oleju
* 4 łyżki bułki tartej
* sól, pieprz (ewentualnie  1 opakowanie
 przyprawy do mięsa mielonego)  


Mięso płuczemy, dzielimy na niewielkie porcje i mielimy w maszynce. 
Bułkę moczymy w ciepłej wodzie, odciskamy i dodajemy do zmielonego mięsa.
Następnie dodajemy jajko.
Cebulę siekamy, smażymy na oleju, do momentu zeszklenia i również dodajemy
do zmielonego mięsa. Na koniec wsypujemy 4 łyżki bułki tartej, sól, pieprz i ewentualnie
1 opakowanie przyprawy do mięsa mielonego.
Formujemy kotlety i smażymy na oleju z obu stron aż się zarumienią ( około 3 - 4 minut na stronę)
Podajemy z surówką z kapusty pekińskiej, ziemniakami lub frytkami.

Surówka z kapusty pekińskiej
Składniki: 
kilka listów kapusty pekińskiej, 1 marchewka, 1 jabłko,
1 czerwona średnia cebula, 1/2 papryki czerwonej lub zółtej,
majonez, sól, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie

Kapustę pekińską, cebulę i paprykę siekamy, marchew  i jabłko ścieramy
na tarce. Mieszamy wszystkie składniki w miseczce.
Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dodajemy 2 łyżki majonezu
i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz