17 lutego 2013

Dorsz w sosie koperkowym

Ryba polana gorącym sosem koperkowym to przysmak na każdą okazję. Doskonale smakuje      z ziemniakami z wody i wiosenną surówką.

Składniki:

* 50 dag mrożonych filetów z dorsza
* 2 łyżki oleju
* 1 1/2 łyżki masła
* sól, pieprz
 Sos:
* 1 1/2 szklanki wywaru z warzyw
* 2 łyżki masła
* 1 łyżka mąki
* 1/2 szklanki śmietany
* 2 łyżki koperku
* sok z cytryny
* sól, pieprz

Filety rozmrażamy tak, aby dały się podzielić. Płuczemy, solimy,
po czym prószymy pieprzem.Na patelni rozgrzewamy olej.
Każdy kawałek dorsza smażymy z obu stron na złoty kolor.
Na każdą porcję nakładamy po małym kawałeczku schłodzonego
masła, przykrywamy i podgrzewamy na małym ogniu przez kilka minut.
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę, a gdy nabierze
złocistego koloru, łączymy z zimnym wywarem z warzyw i zagotowujemy
mieszając, aby nie powstały grudki.
Teraz dodajemy połowę drobno pokrojonego koperku oraz śmietanę.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Podgrzewamy tak, aby nie zagotowało się.
Filety z dorsza rozkładamy na talerze, każdą porcję polewamy gorącym
sosem i posypujemy resztą koperku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz